De verschillende soorten isolatie: uitgelegd

Iedereen die wel eens verbouwd heeft, weet dat goede isolatie onmisbaar is. Niet alleen om je huis comfortabeler te maken, maar ook om energiekosten te besparen. Er zijn verschillende soorten isolatie waaruit je kunt kiezen, en hierbij kan randisolatie of spouwmuur isolatie uitstekend van pas komen. In dit artikel leggen we deze twee soorten isolatie uit en vertellen we wat hun voor- en nadelen zijn.

Randisolatie

Randisolatie is een soort isolatie dat aangebracht wordt op de rand van het dak of de gevel. Het voordeel hiervan is dat randisolatie eenvoudig te monteren is, en je hoeft er geen grote ingrepen voor te doen in je huis. Het nadeel is dat randisolatie minder effectief is dan andere soorten isolatie, omdat er altijd wel kleine gaatjes of openingen zullen zijn waardoor warmte kan ontsnappen.

Spouwmuur isolatie

Spouwmuur isolatie is een soort isolatie dat aangebracht wordt tussen de spouwmuur of het dakbeschot en de binnenwand. Het voordeel hiervan is dat spouwmuur isolatie effectief is in het voorkomen van warmteverlies, omdat het een dichte isolatielaag vormt. Het nadeel is dat het lastig te monteren is, en je huis hiervoor moet laten verbouwen door een professional.

Gevelisolatie

Tot slot heb je nog gevelisolatie, een soort isolatie die aangebracht wordt op de buitenkant van de gevel. Het voordeel hiervan is dat het eenvoudig te monteren is, en je huis niet hoeft te laten verbouwen. Het nadeel is dat gevelisolatie minder effectief is in het voorkomen van warmteverlies dan andere soorten isolatie.

Kies wat bij je past

Als je aan het kiezen bent tussen de verschillende soorten isolatie, is het belangrijk om te overwegen wat voor soort huis je hebt en welke isolatie het meest geschikt is. In sommige gevallen kan randisolatie voldoende zijn, maar in andere gevallen is spouwmuur isolatie een beter alternatief. Of misschien heeft het voor jou zelfs meerwaarde om meerdere te combineren!

Conclusie

Twijfel je? Vraag dan altijd advies aan een professional (zoals Herzo), zodat je zeker weet dat je de beste keuze maakt voor jouw huis. De meeste professionals kunnen je namelijk vertellen welke soort isolatie het meeste geschikt is voor jouw huis, en je helpen met het monteren ervan.