Het genie met 1.000 helpers

Het is een geweldige tijd om oprichter te zijn. Laten we die verklaring kwalificeren: het is een geweldige tijd om oprichter te zijn van een inkomstengenererend, door durfkapitaal gefinancierd bedrijf.

De gegevens bewijzen dit. Volgens TechCrunch hebben door durfkapitaal gesteunde bedrijven alleen al in 2021 meer dan 125 miljard dollar opgehaald. Het mandaat van investeerders is duidelijk. Het zijn optimistische tijden. U, als oprichter, bent iets op het spoor. Hier is wat geld, laten we wat meer verdienen.

Hoe eenvoudig het ook is om kapitaal aan te trekken, de uitdaging van het runnen en laten groeien van een bedrijf is er niet eenvoudiger op geworden. Het opschalen van een oprichter blijft de grootste uitdaging van allemaal.

De geniale oprichter

Als genialiteit het resultaat is van onvermoeibaar werk gedurende lange perioden, dan is elke oprichter die een bedrijf bouwt een genie. Ze kennen de klant, het product en het bedrijf als geen ander. Op zijn best geeft een oprichter meer dan wie dan ook in het bedrijf om hoe alles samenkomt.

Bij genialiteit gaat het dus niet om de intellectuele pk’s of de expertise, maar om het intu├»tieve gevoel dat een oprichter voor het bedrijf krijgt. Ze weten wanneer ze moeten duwen en wanneer ze moeten trekken. En op hun best weten ze ook wanneer ze uit de weg moeten gaan.

De donkere kant van een geniale oprichter

Een oprichter is de ziel van het bedrijf. Hun passie is ambitieus voor de mensen om hen heen, en toch streven ze er constant naar om beter te worden.

Maar genialiteit heeft een donkere kant. Ongecontroleerd openbaart het zich in constant micromanagement en het onvermogen om leiders te delegeren en speelruimte te bieden.

Dit gedrag is niet eigen aan oprichters. Ineffectieve managers laten ze ook zien. Maar in tegenstelling tot de professionele manager is een oprichter een centrale figuur in het bedrijf, vooral in de beginjaren.

Een ineffectieve manager heeft weinig praktische expertise in het runnen van de winkel. Een oprichter daarentegen heeft diepgaande institutionele kennis, en vaak weten alleen zij wat ze weten. Dit maakt ze onmisbaar voor de organisatie. Een ineffectieve manager delegeert voordat ze het begrijpen, en een micromanaging-oprichter delegeert helemaal niet.