Het verschil tussen een manager en een leider

Er valt veel te zeggen voor groot dromen. Het is net als dat beroemde gezegde over schieten op de maan en het bereiken van de sterren – er bestaat niet zoiets als je vizier te hoog leggen.

Merline Saintil is het daarmee eens. Tijdens haar carrière heeft ze een bewezen staat van dienst opgebouwd in het operationaliseren van strategie en het ontwikkelen van bekroonde producten, terwijl ze sleutelrollen bekleedde bij toonaangevende bedrijven zoals Intuit, Yahoo, PayPal, Adobe, Joyent en Sun Microsystems.

Tegenwoordig brengt ze haar ervaring op het gebied van corporate governance in bij openbare en particuliere raden van bestuur, waarbij ze bedrijven adviseert over een breed scala aan kritieke onderwerpen, zoals bedrijfsrisico’s, technologische trends, innovatie, strategie, cyberbeveiliging en digitale transformatie.

De breedte en diepte van Merline’s professionele reis heeft haar de kans gegeven om veel waardevol, levensveranderend advies samen te stellen. En in een aflevering van de BUILDing To Boss-podcast hadden we het geluk dat ze langskwam om enkele bijzonder interessante weetjes te delen, waaronder het verschil tussen een manager en leider (hint: een titel maakt je nog geen leider).

Neem netwerken en relaties serieus

Je zou denken dat Silicon Valley over technologie gaat, maar Merline weet wel beter. “Silicon Valley gaat over relaties”, zegt ze. “Echt.” Dit is de reden waarom opzettelijk, proactief netwerken een absoluut cruciaal onderdeel is van elke technologische carrière.

In de ervaring van Merline is authenticiteit de sleutel tot netwerksucces. “Netwerken is echt niet ingewikkeld”, zegt ze. “Het zou zomaar een aanbod kunnen zijn om iemand te helpen. Mijn laatste twee bestuursafspraken kwamen tot stand omdat ik iemand hielp, en zij maakten een introductie. Als je begint met het helpen van iemand, kunnen er positieve dingen gebeuren.”

Gerelateerd lezen: Hoe een professioneel netwerk op te bouwen, volgens iemand die netwerken voor de kost?

Een andere strategie die Merline aanbeveelt, is het creëren van zoveel mogelijk niet-overlappende netwerken. Het idee is om tijd door te brengen met veel verschillende mensen. Ga buiten je gebruikelijke kringen om verschillende perspectieven te krijgen. Alleen al dat doen kan je ogen openen voor allerlei voorheen ongeziene mogelijkheden.

Stuur de lift terug naar beneden

Houd er trouwens rekening mee dat netwerken niet alleen bedoeld zijn om u te helpen waar u heen wilt. Vaak gaan ze over hoe je anderen kunt helpen hun doelen te bereiken.

“Op je weg naar boven is het te gemakkelijk om je te concentreren op je collega’s, bazen en de mensen voor je”, zegt Merline. “Maar het is belangrijk om te onthouden hoe je bent gekomen waar je bent. Ik sta op de schouders van veel mensen die in mij hebben geïnvesteerd.” Dat is een waarheid die voor ons allemaal geldt.

Het idee van “de lift terug naar beneden sturen” gaat over het vooruitbetalen door mentoring en coaching, zodat je positieve resultaten voor anderen kunt versnellen en mensen met je mee kunt nemen. En – als bonus – vaak als je anderen helpt groeien en slagen, help je jezelf uiteindelijk hetzelfde te doen.