Hoe bouw je een professioneel netwerk op, volgens iemand die netwerken voor de kost?

Netwerken is mijn fulltime baan.

Nee, echt – ik bouw en onderhoud onze executive netwerken bij OpenView. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat we de juiste mensen kennen in alle verschillende facetten.

Ik heb het geluk om in deze positie te zitten, want ik hou echt van mensen en hoor hun verhalen. Ik luister liever dan dat ik zelf aan het woord ben. Ik vind het leuk om manieren te bedenken waarop ik iemand kan helpen, of dat nu is om ze kennis te laten maken met een connectie die ze misschien niet kennen, of ze te laten zien in een stuk inhoud dat hen helpt hun merk op te bouwen.

Ik benader mijn werk met een mentaliteit waarbij de mens centraal staat, en het gaat nooit om wat iemand voor mij of OpenView kan doen – het gaat erom hoe ik hen kan helpen. Om deze reden heb ik een ongelooflijk sterk professioneel netwerk kunnen opbouwen waarvan ik weet dat ik erop kan leunen als en wanneer dat nodig is.

Mensen vragen me vaak om netwerktips, maar ik denk dat ze in plaats daarvan zouden moeten vragen: “Hoe bouw ik een professioneel netwerk op dat voor mij ten goede zal komen?” Hier is mijn beste advies om precies dat te doen:

1. Richt je bereik

Bouw niet alleen om het bouwen – bouw met een doel. Weet wie uw doelen zijn en precies kunnen verwoorden waarom u geïnteresseerd bent om met hen in contact te komen. Is het vanwege een carrièreswitch die ze hebben gemaakt? Hun carrièrepad? Weet je waarom.

2. Wees oprecht

Dit lijkt misschien een goed idee, maar dit is waar zoveel mensen netwerken verkeerd zien. Leer de persoon kennen omdat je als mens in hem geïnteresseerd bent en zijn verhaal wilt weten – niet omdat het cool is om te zeggen dat je hem kent.

3. Forceer geen relatie

Je hebt geen klik met iedereen met wie je praat, en dat is oké. Zie het op deze manier: als je een sup-bar-date met iemand had, zou je waarschijnlijk niet met ze blijven daten, toch? Hetzelfde geldt voor elke vorm van relatie, inclusief professionele. Als je geen verbinding met iemand hebt, laat het dan los en ga verder.

4. Relaties zijn tweerichtingsverkeer

Hoewel je misschien je netwerk gebruikt om vooruit te komen in je carrière, moet je er ook voor zorgen dat je in ruil daarvoor ondersteuning biedt. Vraag uw netwerk hoe u behulpzaam kunt zijn. Is er een introductie die je voor hen zou kunnen maken? Inhoud waarin ze in uw bedrijf zouden kunnen voorkomen? Iets promoten dat ze op LinkedIn hebben gepost? Beloon de steun die je krijgt.

5. Betaal het vooruit

Als je tijd hebt besteed aan het opbouwen van je netwerk en iemand vraagt ​​om contact met je op te nemen, maak er dan tijd voor.

6. Blijf in contact

Wacht niet zes maanden om met iemand te praten nadat je een goed gesprek hebt gehad – dat is gewoon geen duurzame manier om verbindingen tot stand te brengen. Maak elke maand of om de maand een inchecknotitie voor ze, afhankelijk van je schema. Bel, koop koffie voor ze. Blijf in contact.

een professioneel netwerk gebruiken om je carrière vooruit te helpen

Als je eenmaal sterke relaties hebt opgebouwd met mensen in je netwerk, is de rest een natuurlijke ontwikkeling. Als je worstelt met een uitdaging in je huidige werksituatie, dan is je netwerk de perfecte plek voor een onbevooroordeeld, extern perspectief en advies over hoe je de situatie kunt verhelpen.

Je netwerk houdt een oogje in het zeil voor carrièremogelijkheden voor jou. Als je echte connecties met mensen hebt opgebouwd, zullen ze je dat laten weten als ze een baan zien die hen aan jou doet denken. Je bent misschien niet geïnteresseerd in een nieuwe rol, maar wat als je dat wel bent?

Maak gebruik van uw netwerk als referentie wanneer u solliciteert naar een nieuwe functie. Vraag wat ze denken over waar je bent en waar je zou moeten zijn met betrekking tot je carrière. Deze mensen maken hoogstwaarschijnlijk geen deel uit van uw bedrijf, dus ze kunnen u een onbevooroordeeld perspectief bieden. Het is misschien niet wat je wilt horen (of misschien wel!), maar is dat niet waarom je deze groep hebt opgebouwd?